Bestanden aanleveren

 

Aanleverspecificaties

  • Afloop
  • CMYK / PMS
  • Tekst naar contouren
  • Resolutie
  • Aantal pagina's
  • Formaat
  • Inktbezetting
  • Bestandstypen

 

Om goed drukwerk te garanderen, hebben we een correct drukklaar bestand nodig. Wanneer je bij ons een bestand aanlevert, vindt er altijd een globale controle plaats. Hierbij wordt gekeken of het bestand gereed is voor productie. Wil je een uitgebreide controle, kies dan in het bestelproces voor de optie 'Bestandscontrole'. Tegen een meerprijs van €10,- kijken we kritisch naar het bestand. Denk hierbij aan vlakken die weggesneden kunnen worden of niet gecentreerde afbeeldingen. Voldoet jouw bestand in beiden situaties niet aan de aanleverspecificaties, dan neemt één van onze medewerkers contact met je op.

De aanleverspecificaties waaraan een drukwerkbestand moet voldoen worden hieronder aangeduid.

Let op: je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het aangeleverde drukwerkbestand. Eenmaal akkoord gegeven, wordt het desbetreffende drukwerkbestand tijdens de productie gebruikt.

 

Voeg 3 mm afloop toe

De juiste afmeting is belangrijk: elk drukwerkbestand moet een afloop van 3 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte ligt buiten het (afgewerkte) productformaat en zorgt voor meer speling tijdens het snijproces.

Drukwerkbestanden dienen te worden aangeleverd met de juiste afmetingen. Elk aangeleverd bestand moet een afloop van 3 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte ligt buiten het eindformaat van het product en zorgt voor meer speling tijdens het snijproces.

Kom meer te weten over
afloop

Resolutie - 300 DPI

Is er sprake van beeldgebruik? Let op dat alleen beelden met een resolutie van 300 DPI of hoger geschikt zijn om te drukken. Een lagere resolutie geeft onscherpe afbeeldingen, deze hebben een storende werking op drukwerk. Meer weten over foto’s en afbeeldingen?

Kom meer te weten over
resolutie

Alle pagina's in 1 bestand

De meeste drukfouten kan je zelf voorkomen. Wees er zeker van dat het juiste product is besteld en controleer het aantal pagina´s van jouw ontwerp. Sommige producten vereisen alleen een voor- en achterzijde. Deze dienen in één PDF-bestand te worden aangeleverd.

Kom meer te weten over
pagina's

Kleuren - CMYK

Onze drukpersen werken met CMYK-kleuren. Om het gewenste eindresultaat te leveren, moet ook jouw ontwerp in CMYK-kleuren worden opgebouwd. Voor de juiste overeenstemming sla je het drukwerkbestand op in het kleurprofiel Iso Coated V2 300% (ECI).

Kom meer te weten over
Kleur

Zet tekst om naar lettercontouren

Niet iedereen heeft dezelfde lettertypes tot zijn of haar beschikking. Om deze reden moeten alle gebruikte letterfonts naar lettercontouren worden omgezet. Dit is niet altijd praktisch, als alternatief mogen lettertypes in het PDF-bestand worden ingesloten.

Kom meer te weten over
lettercontouren

Inktbezetting maximaal 300%

Drukwerk wordt opgebouwd met de inktkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Wij raden je aan een kleurdekking te gebruiken van maximaal 300% in totaal. Een hoger percentage levert ongewenste vlekvorming op. 

Kom meer te weten over
inktbezetting

Juiste bestandstype

Bij het aanleveren van drukwerkbestanden zijn niet alleen de aanleverspecificaties belangrijk voor ons; wij hebben ook het ontwerp in het juiste bestandstype nodig. Onderstaande bestandstypen worden ondersteund door DrukwerkMAX:

  • Certified PDF (compatible met Acrobat 4 / PDF 1.3)
  • JPG
Omzetten naar een ander bestandstype

Andere bestandstypen moeten worden omgezet naar Certified PDF. Weet je niet hoe? Vraag dan tijdens de bestelling een bestandsomzetting aan en we vertalen (indien mogelijk) het bestand naar een drukklaar bestand. We raden je aan om gebruik te maken van grafische programma’s zoals Adobe Indesign of Illustrator. Deze software heeft de juiste instellingen beschikbaar.