navigatie
De Rijksoverheid roept alle Nederlanders op om extra waakzaam te zijn voor frauduleuze berichten van online criminelen die zich voordoen als bezorgdiensten. Met de lancering van de campagne 'Laat je niet interneppen' wil de overheid de toenemende dreiging van nepberichten aanpakken en mensen bewust maken van de gevaren.
Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 3 op de 5 Nederlanders weleens een nepbericht ontvangt dat afkomstig lijkt te zijn van een bezorgdienst. Opvallend genoeg controleert bijna de helft van de ontvangers zelden of nooit of ze daadwerkelijk een vergelijkbaar bericht verwachten. Deze nalatigheid vergroot de kans dat mensen in de val lopen. Om dit tegen te gaan, roept de overheid op tot alertheid en lanceert ze de campagne om burgers bewust te maken van de risico's van onoplettendheid.
85% van ons ontvang weleens een nepbericht
Het onderzoek wijst verder uit dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders weleens een nepbericht ontvangt via e-mail, sms of WhatsApp. Voor de helft van hen is dit zelfs een maandelijkse realiteit. Intrigerend genoeg blijkt dat mensen die minder aandacht besteden aan het controleren van berichten bijna drie keer zo vaak op valse links klikken. Het bekende patroon is dat wanneer mensen op zo'n link klikken en persoonlijke gegevens invullen, dit een goudmijn wordt voor criminelen.
Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius, benadrukt het belang van alertheid in deze tijden: "Online criminelen maken misbruik van je goede vertrouwen door zich voor te doen als een bekende organisatie. Deze criminelen weten dat veel mensen een nepbericht minder goed herkennen als ze op dat moment daadwerkelijk een soortgelijk bericht verwachten, zeker in de drukke maand december. Daarom zeg ik: 'Laat je niet interneppen!'"
De campagne moedigt Nederlanders aan om de afzender van online berichten zorgvuldig te controleren en bij twijfel het bericht direct weg te klikken. Een kritische blik op verdachte berichten kan het verschil maken tussen een veilige online ervaring en het slachtoffer worden van cybercriminaliteit.
In een tijd waarin online bedreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat burgers hun digitale veiligheid serieus nemen. 'Laat je niet interneppen' is niet alleen een slogan; het is een oproep tot actie om samen de strijd aan te gaan tegen frauduleuze praktijken en de digitale veiligheid van Nederlanders te waarborgen.
Bron: Rijksoverheid
Staat jouw keuze er niet bij? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan!
En onze trouwe klanten kunnen op rekening bestellen